Wat betekent de Kluizenaar
(l'Hermite) Tarot Kaart?

Erin schuilen


Vraag: Waarin schuil je? Waarin kan je schuilen? Waarin wil je schuilen? Wat sluit je af van anderen?

Bevestiging: Je schuilt jezelf daarin. Je isoleert jezelf. Je heb afzondering nodig. Je moet stilte en rust opzoeken. Jij bent daarin erg afgesloten. Jij zoekt een veilige ruimte. Je hebt een veilige ruimte nodig.

Een kluizenaar is doorgaans een wijs persoon die in zelfgekozen afzondering leeft. Zelfvoorzienend, vaak ook hoog in de bergen. Maar er zijn ook andere varianten van de kluizenaar, zoals de reizende monnik of misschien zelfs de goede oude medicijnvrouw die alleen in het bos leeft.

Als je de laatste tijd een neiging tot zelfbehoud voelt, of de behoefte hebt om alleen te zijn om op te laden of verdere schade te voorkomen in een uitdagende situatie, kan de Kluizenaars-kaart van de tarot zomaar eens verschijnen in je lezing. De traditionele betekenis draait rond zelfbehoud.

Soms ontstaat er een crisis als je je teveel identificeert met je plannen - dit kan een diploma zijn dat je nastreeft, een relatie waar je op rekent, een baan die je nodig hebt om je leven een upgrade te geven of het vermogen om jezelf eindelijk te onderhouden als een artiest. Als je te veel rekent op deze plannen als blauwdrukken voor je leven, waardeer je het leven dat je hebt misschien niet evenveel als deze plannen... En daar komt de lantaarn van de Kluizenaar om de hoek kijken.

Deze kluizenaar verlicht het pad dat voor hem ligt door middel van deze kleine lantaarn. Het is net groot genoeg om twee stappen vooruit te kijken, en dat is alles wat hij echt nodig heeft, want hij weet dat het pad dat hij bewandelt niet over richting gaat. Hij loopt om te lopen, niet omdat hij iets moet bereiken door te lopen. Het gaat alleen om de onmiddellijke volgende paar stappen, die hem stuk voor stuk herinneren aan het gezegde: ook dit gaat voorbij.