Wat betekent de Geliefden
(l'Amoureux) Tarot Kaart?

De geliefden
De geliefden tarotkaart tarot de marseille

Elkaar erin vinden.


Vraag: Wat is het dat je in een ander wilt vinden? Wat heb je in een ander gevonden? Wat heb je aan een ander verloren? Waarin wil je aangevuld worden? Wie wil je leren kennen om over jezelf te leren? Wat trekt je aan in die bepaalde persoon?

Bevestiging: Dit zoek je in een ander. Dit heb je in een ander gevonden. Dit heb je aan een ander verloren. Je zoekt dit in iemand anders. Je hebt iemand nodig om die kant van jezelf te verkennen.

De Geliefden


De kaart van de geliefden (of eerder de GELIEFDE, gezien de originele naam van de kaart in de Tarot de Marseille "l'Amoureux" in het enkelvoud staat), gaat over de oversteek van het dromerige / hypothetische 'wat ik graag zou hebben' naar het weten vanuit je hart  'waar ik van hou' en 'waar ik van geniet'. Het is de verbrande brug die je achterlaat wanneer je eindelijk weet wat je graag hebt door JEZELF ERIN TE VINDEN. 


Maar waarin mezelf vinden? In het midden van de situatie waarvan je eerder hypotheses rond hebt zitten maken, ideeën rond hebt zitten kweken, van hebt zitten dagdromen en mijmeren om in verzeild te geraken. De kaart van de geliefden wijst op het stadium waarin je er al in verzeild bent geraakt. Deze kaart gaat niet over het dromen van de ideale liefde in je droombeelden, het gaat over het beleven van een liefdesrelatie en wel nog IN HET MIDDEN VAN DE STORM. Als de liefde die je beleeft al dan niet overeenkomt met de droombeelden over liefde toen je nog in de hypothetische fase zat, wordt aan de lezer overgelaten.


In de kaart van de l'Amoureux staan niet twee, maar VIER FIGUREN afgebeeld: een mannelijk figuur, een vrouwelijk figuur, een moederlijk figuur en een cupido / engel bovenaan die uit de zon lijkt te barsten. Het mannelijk figuur lijkt het vrouwelijke figuur voor te stellen aan de moederfiguur. Waarom? De uitdrukking op het gezicht van de vrouwelijke figuur lijkt bang te zijn voor het oordeelDoor een relatie aan te gaan met de mannelijke figuur komt er onvermijdelijk ook een relatie met de moederfiguur omdat zij dan in relatie zijn met elkaar.


Wat wilt dit zeggen? De tarot verwerpt het idee dat een relatie net als in de sprookjes alleen gaat over een jonge prins en een prinses die elkaar vinden en voilà. Happily ever after. Wat resteert na een officiële huwelijksceremonie is een leven zonder obstakels omdat ze elkaar hebben gevonden. Maar vaak is hetgeen we in de ander zoeken, hetgeen we in onszelf nog niet hebben leren kennen. Een liefdesrelatie is de perfecte leerschool daarvoor en elke school bestaat uit.. LESSEN.  De tarot suggereert dat een eerste liefdesrelatie aangaan het begin is van uitdagingen en obstakels, niet het einde ervan. En dit is hetgeen de moederfiguur in de kaart misschien wel beoordeelt omdat ze bezorgd is om haar zoon en het leven dat ze zo zorgvuldig voor hem heeft opgebouwd bij de opvoeding. Ze wilt weten: zijn de uitdagingen die uit deze relatie komen, wel lessen die ik wil trekken?


Dit gaat er natuurlijk vanuit dat hartstocht nog een keuze toelaat, zowel voor hen of door hen. Voor mensen die leven met passie en overgave is luisteren naar het hart ALLE RISICO waard, zelfs al leidt de liefdesrelatie tot misschien wel tot de verdoemenis - romantisch in de ogen van de toeschouwer van dit schouwspel, gruwelijk realistisch voor wie het risico durfde te nemen. Voor anderen kan een liefdesrelatie een koele overeenkomst zijn, soms eenzijdig gesloten, om samen een versie van het leven te beleven dat de beste optie is binnen een waargenomen MENU van levenspaden. Het verschil is: voor de passionele persoon is het hart volgen de enige optie.


De koele, berekende persoon zal altijd rondjes blijven draaien in de hypothetische fase van wat als... bij het genoegen nemen met goed genoeg IN HET MIDDEN VAN de relatie waarvoor ze gekozen hebben - de eeuwige twijfel brengt zo de zinderende onderhuidse storm die eens zo de koele beslissing niet kon ontwijken. Misschien is het liefdesleven geen menu, maar eerder een recept die je kan trachten te perfectioneren. Wat perfectioneert dit recept in ruil? Het perfectioneert de kennis over jezelf door de ruimte die ontstaat wanneer je zodanig opgaat in elkaar dat je jezelf vergeet en toch... nog nooit zo hard hebt geleefd.


De enkelvoudige l'Amoureux laat ook ruimte voor hetgeen we onszelf allemaal af en toe, of zelfs constant, moeten gunnen: zelfliefde. Het kan evenwel zo zijn dat de mannelijke figuur (yang) de vrouwelijke kant (yin) eindelijk durft voor te stellen aan de moederfiguur (normen en waarden in functie van de opvoeding) of vice verse: de dochter die haar mannelijke kant vol angst eindelijk durft te tonen aan de moederfiguur. Hoe dan ook: zelfliefde draait rond het DURVEN TONEN van die authentieke kant van jezelf die helemaal niet hoeft in de schaduw te leven, maar waarvan cupido die uit de zon barst jou uitnodigt dit in het licht te brengen: je authentieke zelf volop beleven. Liefde is het waard risico's te nemen waarbij er dierbare dingen weg kunnen vallen en dit is bij zelfliefde net hetzelfde.


De vraag is: willen we hetgeen we missen in onszelf altijd aan de ander overlaten (afhankelijke relatie), of leren we van de ander om dit zelf ook te kunnen (verrijkende relatie)?