Wat betekent de Dwaas (le mat) Tarot Kaart?

Tarot van het magische hert
De Dwaas Tarotkaart Banner
Tarot de Marseille Kaart Dwaas ER

Erop uit!


Vraag: Waar ga jij voor? Welke uitdaging ga je aan ondanks de valkuilen? Wat is het dat jou zo aantrekt dat je geen keuze hebt dan ervoor te gaan? Wat laat je achter om jouw eigen weg uit kunnen gaan? Waarin wil je jezelf verrassen?

Bevestiging: Je trekt erop uit, hoe dan ook. Je bent niet onbevreesd, je weet alleen niet wat de gevaren zijn, maar dat maakt je niet uit. Je bent aangetrokken door het onbekende en onverkende pad. Je wilt buiten je comfort zone gaan. Je wilt verrassende dingen doen omdat je jezelf wilt verrassen.

Den Groten Uitleg Tarot Van Er


De Dwaas 


In het Magische Hert houdt de Dwaas vast aan de kinderlijke verwondering en verwerpt het idee dat dit gevoel achterhaald wordt hoe ouder je wordt. De verwondering en de drang om te ontdekken zetten de Dwaas ertoe erop uit te gaan. Niet omdat iemand het aanraadt (integendeel!), maar omdat ze door het ongekende/onbekende wordt aangetrokken vanuit het onbekende/ongekende in zichzelf.

Wat betekent Dwaas? De Dwaas neemt risico's die een ander niet zou durven nemen. Waarom durft de Dwaas deze risico's te nemen? Omdat hij zich niet bewust is van de mogelijke gevaren en valkuilen. Maar het is precies omdat hij zich er niet bewust van is, dat hij de reis aandurft. Het is het aandurven van de reis, van de tocht, van de uitdaging dat er vooral voor kan zorgen dat de reis slaagt, meer dan het 'bewust' zijn van de mogelijke gevaren op de reis.

Wat is het waar je alle mogelijke risico's voor bijpakt uit enthousiasme? Een liefde? Een zielsreis? Een buitengewone kans? Een droom die uitkomt? Wat voel je zo hard, dat je er alle risico's voor bijpakt?

"Wie zou volhouden in hun dwazerij,
staat grote wijsheid te wachten."
- William Blake

TAROT DE MARSEILLE
Vrijheid. Energie. Reizen. Zoektocht. Ronddwalen. Essentie. Bevrijding. Het Irrationele. Chaos. Vluchten. Zotheid. Idealisme. Instabiliteit. Verbeelding. Visionair.

Naar een kaart gericht: grote energie toename van -
Weg van een kaart gericht: bevrijding of achterlaten van -

In deze essentiële Tarot zien we dat de Dwaas inderdaad als nummer 0 heeft toegeschreven gekregen, wat betekent dat de Dwaas niet in een volgorde of een rangorde vast zit. De Dwaas kan springen van het een naar het ander, van de hak op de tak. De naam die je onderaan de kaart zal vinden is "LE MAT" wat wilt zeggen: dof - in de zin van 'niet glanzend' of 'niet schitterend'. De Dwaas zit in een vaagheid vervat, een dofheid van eindeloze potentieel, de vaagheid omdat het nog niet beperkt is geweest door definitie. In het Taoïsme wordt vaak van vaagheid gesproken als een van de grootste eigenschappen van de Tao, namelijk eindeloze mogelijkheid en het 'ongedane', de hoogste graad van bewustzijn dat alles laat zijn wat het is, zonder het te labellen.

Zodra iets gedefinieerd is, is het terug beperkt en niet langer alles wat het zou kunnen zijn. Vaagheid is niet langer vaagheid wanneer het is scherpgesteld en verliest daardoor hun essentie. Het is hetzelfde bij de Dwaas - deze kan niet worden vastgezet als één iets. De vrijheid van het onverkende potentieel is het centrale gevoel.

"Hou jezelf niet voor de gek. In de toekomst en het verleden zit je vast. Actie ondernemen kan alleen maar het heden."


VISCONTI-SFORZA
Het Visconti-Sforza tarotspel is het eerste bekende kaartspel dat de 22 "trionfi", troefkaarten combineerde met de 52 hoofkaarten. Beide werden in eerste instantie gebruikt als spel, maar het is pas in deze combinatie van de twee - op vraag van Maria Filippa de Medici - dat het idee van het levenspad in de tarot en het verband van de ziel met de wereld door de kaarten werd beleefd. De beschrijvingen van de trionfi, troefkaarten is daarom in de Visconti-kaarten erg beknopt, maar niet minder effectief.

Voor de Dwaas vinden we het volgende terug: vreemd gedrag, grappen en grollen, vreemd, zot.

RIDER WAITE:
In het symbolische, evocerende RIDER WAITE-tarot kaartspel vinden we in de Dwaas het meest "Europese" ontwerp, in de zin dat de illustratrice Pamela Smith hier heeft gekozen voor de traditionele Dwaas met de knapzak zoals die ook in de Tarot de Marseille en de Visconti-Sforza kaarten afgebeeld staat, in plaats van de kiezen voor een (toen) meer nieuwerwetse afbeelding die overeenkwam met de symboliek van de geheime ordes van de tijd zoals de Golden Dawn, Order of Thoth of de Rosy Cross (waarin de Dwaas wordt afgebeeld als een kind onder een rozenboom met een wolf). Toch heeft ze een paar elementen erin verwerkt zoals de kleine witte roos die de Dwaas heel precair in de vingers houdt, de witte roos van de stilte.

De Dwaas is de zoeker, de "prins van de andere wereld" en de ziel. Hij is dat deel van de psyche die zoekt naar 'psychische' ervaring, oftewel dat deel van de geest die een geestelijke ervaring zoekt, oftewel de ziel die zoekt naar een zielservaring, oftewel het hart die zoekt naar een hartservaring.

Het leven is een reis waarvan we de eindbestemming niet kennen tot we er arriveren.IN DE PSYCHOLOGIE VAN DE ARCHETYPES VOLGENS CARL JUNG
De Dwaas is de verkenner, energetisch, alomtegenwoordig en tijdsloos, de krachtigste van alle troefkaarten. De Dwaas verbindt twee werelden: het dagelijkse leven waar we het meeste van onze tijd doorbrengen, én de wereld van verbeelding. Waar dit enthousiasme, deze dwingende kracht voor het verkennen vandaan komt, noemt Carl Jung de 'zelf'.

Een oude Italiaans spreekwoord is "Zoals een Dwaas in de Tarot", wat wilt zeggen: iemand die overal en bij iedereen welkom is. Waarom? De kaart van de Dwaas heeft als cijfer 0, waardoor hij niet in de 'volgorde' staat van kaart 1 - 21, met kaart 21 als de eindbestemming.DE GEBELIN / ALPHONSE LOUIS CONSTANT (LEVI)
De Dwaas is vrij.
De Dwaas is erbij en er niet bij.
De Dwaas geeft zich over.
De Dwaas leeft in het hier en nu.
De Dwaas kan iedereen zijn en iedereen kan de Dwaas zijn.